Dziś nie wyobrażamy sobie już świata przemysłu bez wykorzystania stali nierdzewnych. Nic dziwnego – wysoka wytrzymałość oraz wszechstronne zastosowanie uczyniły ją jednym z najczęściej wybieranych materiałów w wielu różnych branżach. Tylko jak to się dzieje, że stal nierdzewna nie ulega korozji, a przy tym zapewnia nam taką łatwość w pracy? No właśnie! Już teraz dowiedz się, na co wpływa skład chemiczny oraz jakie rodzaje stali nierdzewnej dostaniesz w Śląsk Inox Polska!
Stale nierdzewne austenityczne
Mówiąc o stalach nierdzewnych, nie sposób wspomnieć o stalach austenitycznych. Są to materiały o dużej zawartości niklu i niewielkiej węgla, które stanowią aż 70% zastosowań stali. Tę popularność można w łatwy sposób wytłumaczyć – stale austenityczne wykazują wysoką odpornością na korozję, wyróżniają się także zdolnością do wydłużania oraz skłonnością do plastyczności poprzez obróbkę na zimno. Zaskakuje także ich uniwersalność, są bowiem odpowiednie dla wszelkich branży, gdzie wymagane jest zastosowanie stali nierdzewnych. Śląsk Inox Polska w swojej ofercie posiada wiele artykułów wykonanych właśnie z tego materiału.
Stal Duplex
Poszukujesz materiału, który będzie wyróżniał się wysoką wytrzymałością oraz dobrą odpornością na korozję? Postaw na stal Duplex! Materiał swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza dużej ilości chromu, wolframu oraz azotu – przez co w porównaniu np. do stali austenitycznych oraz kwasoodpornych, doskonale spisze się w warunkach narażonych na wysokie temperatury.
Stale duplex znajdują zastosowanie m.in. przy odsalaniu wody czy odsiarczaniu spalin, znajdziemy je także w wielu gałęziach hydrauliki. Stosuje się je również w przemyśle chemicznym i spożywczym.
Stale nierdzewne ferrytyczne
Śląsk Inox Polska to również produkty wykonane ze stali ferrytycznej. Choć swoją nazwę materiał zawdzięcza zawartości ferrytu, to w skład chemiczny wchodzą także chrom oraz niewielkie domieszki innych materiałów. Stal ferrytyczna wyróżnia się niskim stężeniem węgla, dlatego materiał nie może być umacniany przez obróbkę cieplną.
Comments are closed.