Korozja stali nierdzewnej. Jakie są jej rodzaje?

O tym, że stal nierdzewna może w szczególnych przypadkach ulec korozji, już wspominaliśmy. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, jak rozległym zjawiskiem jest korozja – i ile ma rodzajów. Dziś w INOX Polska przyjrzymy się niektórym z nich.

 

Korozja naprężeniowa stali nierdzewnej

O korozji naprężeniowej mówimy, kiedy w jednym czasie dochodzi do działania naprężeń i środowiska korozyjnego. W rezultacie powstają pęknięcia, które w przypadku stali nierdzewnych przebiegają zwykle przez ziarna.

Do wystąpienia korozji naprężeniowej może dojść w trzech sytuacjach:

  • Nieodpowiednia temperatura. Dla ośrodków zawierających chlorki jest to powyżej 60c, a dla ośrodków zasadowych powyżej 100c. Im wyższa temperatura środowiska, tym większe ryzyko wystąpienia korozji naprężeniowej.
  • Naprężenie rozciągające powstałe w wyniku użytkowania bądź obróbki powierzchni. Im wyższy poziom naprężeń, tym większe prawdopodobieństwo pękania.
  • Obecność jonów agresywnych. Takie jony mogą uszkodzić warstwę pasywną, np. jonów chlorków, bromków, fluorków oraz jodków.

Ze względu na to, że każda konstrukcja poddawana jest większym lub mniejszym naprężeniom, jest to jeden z najczęściej występujących typów korozji.

 

Korozja mikrobiologiczna stali nierdzewnej

Korozja mikrobiologiczna to zjawisko, które zachodzi, kiedy w nierównościach na powierzchni stali nierdzewnej zgromadzą się mikroorganizmy. Ich powiększająca się ilość prowadzi także do rozwoju korozji szczelinowej oraz wżerowej.
Korozję mikrobiologiczną najczęściej wywołują bakterie azotowe, tlenowe, manganowe i żelazowe.

Korozji mikrobiologicznej można uniknąć – wystarczy przestrzegać zasad takich jak:

  • Filtrowanie wody w celu usunięcia zawiesin,
  • Całkowite płukanie i osuszenie elementów chwilowo nie podlegających eksploatacji,
  • Sterylizowanie lub uzdatnianie wody w instalacjach procesowych,
  • Stosowanie wyższych natężeń przepływu w miejscach, gdzie mogą zbierać się mikroorganizmy.

Comments are closed.