INOX od strony praktycznej

Odporność na korozję, wysokie temperatury oraz wszelkie ewentualne odbarwienia? Właśnie takie właściwości gwarantuje Ci stal INOX, która znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu – w tym również w sektorze spożywczym. Dziś przyjrzymy się bliżej metodom pielęgnacji takich powierzchni. Na co konkretnie zwrócić uwagę, jakich środków używać oraz czego unikać? Na te pytania odpowie INOX Polska.

Zalety stali INOX

O plusach tego rozwiązania powiedziano już niemal wszystko. Nic dziwnego – to w końcu materiał odporny na korozję, który ze względu na swoje właściwości psychofizyczne, zdominował świat przemysłu. Jak się jednak okazuje, stal INOX podbiła nie tylko sektory jak produkcja czy branża spożywcza. Coraz częściej powierzchnię tego typu możemy spotkać również w kuchniach, gdzie pokrywa różnego rodzaju sprzęty, skutecznie wypierając przy tym inne opcje, jak np. zwykły lakier. Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim, stal INOX, oprócz opierania się działaniom korozji, nie utlenia się, jest także niezmiernie odporna na działanie wszelkich skrajnych temperatur. Zachwyca również estetyka. Jedną z niesamowitych właściwości stali INOX jest bowiem zdolność do zachowania swojej błyszczącej, łatwej w utrzymaniu czystości powierzchni, i to pomimo braku jakiegokolwiek pokrycia zabezpieczającego. Rezultat? Nieskazitelny wygląd naszych sprzętów, nawet w przypadku wielu lat intensywnego użytkowania.

INOX a czyszczenie

Choć może wydawać się, że tak wszechstronny materiał będzie trudny w pielęgnacji, to rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. Jak się okazuje, wystarczy jedynie przetrzeć całość ściereczką z naniesionym specjalistycznym preparatem i… gotowe! Co więcej, metoda ta sprawdza się także w przypadku zabrudzeń o dużym natężeniu. Niezmiernie istotny jest również sam aspekt pielęgnacji – używanie odpowiednich preparatów do konserwacji stali INOX pozostawia ją bowiem odporną na wszelkie przyszłe plamy czy zacieki. W efekcie, nie tylko nie tracimy czasu na dokładne polerowanie, ale i oszczędzamy pieniądze, bo do usunięcia zabrudzeń wystarczy jedynie niewielka ilość środka czyszczącego.

Warto jednak pamiętać, że odpowiednie konserwowanie powierzchni to nie wszystko. Zwracajmy uwagę na jakość kupowanych środków czyszczących, a także pilnujmy, aby nie używać preparatów silnie wybielających czy takich o żrących właściwościach.

Comments are closed.